Pieczone skrzydełka po azjatycku

Pieczone skrzydełka po azjatycku

Potrzebujemy:
  • Kilogram skrzydełek
  • Sezam
  • Na marynatę:

  • Trzy łyżki sosu teriyaki,
  • Dwie łyżki sosu babuszka od @sosdzikibill,
  • Dwie łyżeczki cukru,
  • Półtorej łyżki maggi lub sosu sojowego (marynatę próbujemy: jeśli będzie dla nas zbyt mało słona możemy dosolić lub dodać więcej sosu sojowego)
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • Pół szklanki wody,
  • Półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody.

Przygotowanie:

Skrzydełka oczyszczamy i dzielimy na części, osuszamy je papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej papier smarujemy delikatnie olejem.

Kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz mąką z jednej i z drugiej strony i pieczemy w temperaturze około 200 stopni po 15 minut z każdej strony, aż delikatnie się zrumieni.

Składniki marynaty mieszamy w garnku i gotujemy chwilę do momentu redukcji. Na samym końcu dodajemy wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną. Marynata powinna być gęsta.

Wkładamy do niej upieczone skrzydełka i dokładnie mieszamy, żeby całe się nią oblepiły.

Skrzydełka układamy z powrotem na blaszce i posypujemy sezamem. Pieczemy jeszcze około 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż nabiorą rumianego koloru.

Życzymy smacznego!