Dziki Bill Logo

Pieczone skrzydełka po azjatycku

6 os.
łatwe
60 min.

Składniki:

Kilogram skrzydełek
Sezam Na marynatę
Trzy łyżki sosu teriyaki
Dwie łyżki sosu babuszka od @sosdzikibill
Dwie łyżeczki cukru
Półtorej łyżki maggi lub sosu sojowego (marynatę próbujemy: jeśli będzie dla nas zbyt mało słona możemy dosolić lub dodać więcej sosu sojowego)
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Pół szklanki wody
Półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody

Przygotowanie:

Skrzydełka oczyszczamy i dzielimy na części, osuszamy je papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej papier smarujemy delikatnie olejem.

Kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz mąką z jednej i z drugiej strony i pieczemy w temperaturze około 200 stopni po 15 minut z każdej strony, aż delikatnie się zrumieni.

Składniki marynaty mieszamy w garnku i gotujemy chwilę do momentu redukcji. Na samym końcu dodajemy wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną. Marynata powinna być gęsta.

Wkładamy do niej upieczone skrzydełka i dokładnie mieszamy, żeby całe się nią oblepiły.

Skrzydełka układamy z powrotem na blaszce i posypujemy sezamem. Pieczemy jeszcze około 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż nabiorą rumianego koloru.

Dziki Bill życzy smacznego!

Sos użyty w przepisie:

DzikiBill © All Rights Reserved. Made by Creosite.pl
Właścicielem strony jest firma Dziki Bill s.c. Ryszard Sierotnik, William Shaw z siedzibą w 41-500 Chorzów, ul. Rynek 11, zamowienia@dzikibill.pl