SOSY DZIKI BILL | MOCNY W GĘBIE

Smak dzięki któremu serce zabije Ci mocniej.

#Yolo

#Yolo to najostrzejszy sos w stałej ofercie Dzikiego Billa (ostrzejszy jest wyłącznie limitowany Ninja). Yolo jest taki jak papryczka z której został stworzony. W pierwszej chwili udaje niewiniątko, aby chwilę później zacząć piec w przełyku i rozgrzać porządnie organizm. Zimno? Zjedz #Yolo! Papryczki Naga mają lekko kwaskowaty posmak, ale to nie przez niego popłyną Ci łzy szczęścia.

Co poczujesz?

Na początku wyłącznie dojrzałe i soczyste pomidory. 3…2…1… Zaczyna się – najpierw poczujesz lekkie pieczenie na języku i na podniebieniu. Pieczenie będzie coraz silniejsze, ale ustąpi temu, co odczujesz po przełknięciu. Najpierw przełyk – poczujesz wyraźne palenie. Poczujesz jak ciepło rozpływa się po całym ciele, w oczach pojawią się łzy, a Ty… wierz lub nie, sięgniesz za jakiś czas po więcej.

Z czym go zjesz?

Sos #Yolo jest bardzo uniwersalny, pozwala potężnie zaostrzyć dowolną potrawę dodając wyłącznie paprykowego smaku. Ulubione zastosowanie Dzikiego? Rosyjska ruletka z pizzą :D.

Dziki Bill Iskra

Dziki Bill ISKRA, to idealny sos BBQ nie tylko dla chiliheadów. Czy jest ostry? Tak – to jedna z ostrzejszych pozycji wśród dostępnych sosów BBQ, ale to czym wygrywa jest smak. Wyczuwalna nuta whiskey, miód i wysokiej jakości papryczki Habanero oraz Trinidad Moruga Scorpion sprawiają, że oczy otwierają się szerzej. Produkt nie jest wegański ze względu na zawartość miodu.

Co poczujesz?
Najpierw poczujesz płynącą z miodu, klasyczną dla Dzikiego Billa słodycz. Kolejne smaki to wyraźny smak wędzenia oraz charakterystyczny pomidorowo-paprykowy smak umami.

Z czym zjesz?
Jak sama nazwa wskazuje Iskra BBQ jest idealnym sosem do grilla. Kiedy jednak skończy się sezon, nie przestaniesz go używać. Wyląduje na pierogach wigilijnych, na wielkanocnym jajku, w każdym domowym burgerze i na każdej kanapce.

Ostry sos Habanero X

Sos Dziki Bill Habanero X to do niedawna najostrzejszy sos Dzikiego Billa, również najpopularniejszapozycja w naszym asortymencie. Na uderzenie ostrości nie trzeba długo czekać, a jego smak i palenie utrzymuje się przez dłuższy czas. Piekielnie ostry dla początkujących i idealny sos użytkowy dla chiliheadów! Pomimo swojej ostrości, Habanero X nie ustępuje smakiem swoim braciom, a są tacy, którzy twierdzą, że smakuje znacznie lepiej.

Co poczujesz?

Najpierw lekką słodycz i kwaśny smak jednocześnie. Moment później uderza moc papryczek habanero. W Habanero X smak pomidorów ustępuje lekkiej słodyczy i wędzonemu posmakowi uzyskanemu dzięki zastosowaniu wędzonej papryki i syropu klonowego. Na temat ostrości nie będziemy wiele pisać  – jeśli znasz się na rzeczy – wiesz czego się spodziewać. Będzie paliło i będzie piekło – będziesz zadowolony, ale będziesz też zaskoczony smakiem.

Z czym go zjesz?

Zmieszaj go z sosem pomidorowym i obserwuję. Dodaj go do chili con carne i spraw, że Twoja rodzina ze łzami w oczach będzie wspominała Twoją kuchnię. Wreszcie nasz ulubiony przepis: potrzebujesz tylko łyżki i sosu Dziki Bill Habanero X – śniadanie mistrzów gotowe.

Ostry sos Jalapeno

Sos Dziki Bill Jalapeno to bez dwóch zdań najciekawszy ostry sos dostępny w Polsce. Nie ustępuje wiele ostrością sosowi Habanero, ale charakteryzuje się bardzo świeżym smakiem, zupełnie odmiennym od smaków których można się spodziewać po ostrych sosach.

Co poczujesz?
Najpierw – bardzo intensywny zapach papryczek jalapeno i świeżość kminu. Pierwszy, wyczuwalny smak jest lekko kwaśny. Następnie ustępuje on bardzo silnemu smakowi świeżych papryczek jalapeno. Kmin rzymski (nie mylić z kminkiem) daje ogromną świeżość smaku i zapachu – w połączeniu z papryczkami Jalapeno sprawia że Twoje oczy otworzą się szerzej. Fani ostrych sosów znają to przyjemne mrowienie, gdy próbują czegoś co jest jednocześnie doskonałe w smaku i naprawdę ostre – Dziki Bill Jalapeno daje właśnie taki efekt.

Z czym go zjesz?

Sos doskonale uzupełnia każdy posiłek dodając ostrości i lekkiej słodyczy. Świetnie pasuje do dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej, amerykańskiej i jako dip. Proponujemy zastosowanie w curry, szakszuce, oraz w kanapkach z jakiem i pilawach. Z doświadczenia wiemy, że będziesz dodawał tego sosu w zasadzie do wszystkiego. Kiedy pierwszy raz odkryliśmy ten sos, byliśmy pewni, że to jest to. Eureka!

Ostry sos Habanero

Sos Habanero był pierwszym sosem Dzikiego Billa i powodem sukcesu marki. Jest wyjątkowo ostry i zupełnie inny od produktów które znasz. Jest wielokrotnie ostrzejszy od powszechnie dostępnych, tak zwanych „pikantnych” sosów. Równocześnie, dużo lepiej od popularnych importowanych produktów, sprawdza się jako dip. Najbardziej uniwersalny sos dzikiego Billa – nie zmienia istotnie smaku potrawy. Klasyka wśród ostrych sosów. Dziki właśnie tego sosu używa najwięcej.

Co poczujesz?

Najpierw – lekko słodkawy smak, Po chwili zastąpi go smak lekko kwaśny. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny w papryczkach habanero, wraz z napływem ostrości uderzy Cię bardzo wyraźny smak dojrzałych pomidorów. Sos ma lekko owocowy smak dzięki papryczkom Habanero oraz lekko warzywny dzięki papryczkom Pepperoni.

Z czym go zjesz?
Sos świetnie nadaje się do wszystkich potraw, które wymagają smaku umami. Rewelacyjnie komponuje się z burgerami, zapiekankami, potrawami meksykańskimi i…. kuchnią polską. Pierogi a’la Dziki Bill? Czemu nie? Kto Cię powstrzyma?

Dziki Bill Habanero nie zawiera żadnych sztucznych składników, jego smak zmienia się w zależności od papryczek które stosujemy, ale to nigdy nie jest dziełem przypadku. Kochamy ten moment, kiedy palący smak Dzikiego Billa powoduje uśmiech i przyspiesza oddech. Spróbuj, a zrozumiesz.

Masz pytania?

Koniecznie przeczytaj poniższe informacje!

Jak bardzo ostry jest Dziki Bill?

Nie mierzymy ostrości sosu w jednostkach SHU. Metoda Scoville’a jest równie popularna, co niedokładna. Szczególnie przy naszych kubkach smakowych, wyjątkowo przyzwyczajonych do ostrości. Proponujemy więc trzy odpowiedzi: 1. Jest idealnie ostry. 2. Jadłem/jadłam ostrzejsze, ale ten jest najsmaczniejszy. 3. Nigdy nie jadłem/jadłam nic tak ostrego!

Gdzie mogę znaleźć sosy Dziki Bill?

Przede wszystkim sosy dostępne są w Internecie – na platformie Allegro. Na naszym Faceboku (/sosdzikibill) informujemy jednak o nowych punktach sprzedaży i restauracjach serwujących Dzikiego Billa.

Czy dostępne są sosy w większych opakowaniach?

Tym, którzy chcieliby zakupić większą butelkę, a najlepiej baniak pięciolitrowy, mówimy: „Super! Cieszymy się. Wszystko w swoim czasie, inne rozmiary opakowań są w planach”.

Mam wrażliwy smak. Jestem wrażliwym człowiekiem. Czy Dziki Bill jest dla mnie?

Jesteśmy przekonani, że docenisz smak Dzikiego Billa. Ostrość jest tylko jednym ze smaków jakie wyczujesz. Kapsaicyna zawarta w sosach jest według wielu badań bardzo zdrowa – to tylko jeden z argumentów, żeby nauczyć się z tego dobrodziejstwa korzystać.

Czy Dziki Bill zawiera gluten?

Do produkcji Dzikiego Billa nie używamy żadnych składników zawierających gluten. Na terenie zakładu produkcyjnego stosuje się jednak składniki zawierające różne alergeny, w tym gluten. Dziki Bill nie jest więc produktem oznaczonym jako wyrób bezglutenowy.

Do czego używać Dzikiego?

Do czego tylko pragniesz! Jedynym ograniczeniem jest nasza własna wyobraźnia. Szukającym inspiracji i porad polecamy zapoznanie się z opisem naszych sosów oraz śledzenie publikowanych przez nas przepisów.

Na jak długo wystarcza jedna butelka?

To zależy. Początkującym graczom, nieprzyzwyczajonym jeszcze do bardzo ostrych smaków, jedna butelka  starcza nawet na kilka miesięcy. Średniozaawansowani, szukający wyzwań, cieszą się Dzikim Billem kilka tygodni. Prawdziwi weterani, zahartowani w boju, zużywają sos w kilka dni.

Czy Dziki Bill jest wegański?

Tak! W czasie produkcji nie ucierpiał żaden dzik. Sos był wielokrotnie testowany na producentach i ich rodzinach.