Czas przygotowania: 30 minut
– parę łyżek/ do smaku Sosu Hula X Dziki Bill / 3 na 10 w skali ostrości.
– dwie garście krewetek
– 2 placki tortilli
– spora puszka pomidorów krojonych bez skórki
– szklanka oleju rzepakowego
– łyżka sosu rybnego
– łyżka sosu sojowego
– niecała szklanka mleka kokosowego
– łyżka oleju kokosowego
– porządny/ duży batat
– szalotka
– ząbek czosnku
– kawałeczek kawałek imbiru
– garść listków kolendry
– ze dwa liście kafiru
– łyżeczka kurkumy
– łyżka czerwonej pasty curry

Zdobądź wszystkie składniki. Pobuszuj w markecie lub zamów online. Kompletna lista pozwoli Ci sprawniej Hulać w kuchni. Przyda się też deska do krojenia i ostry jak nasze sosy nóż. Do dzieła.
1. Warzywa i kłącza obierz ze skór lub łupin. Czosnek oraz imbir zmiażdż silną dłonią, lub przepuść przez praskę. Czujesz ten zapach?. Szalotkę posiekaj w drobną kostkę. Batata pociachaj w spore kwadraty. Krewetki rozbierz z pancerzy i opłucz pod chłodną, bieżącą wodą. .
2. Wybierz garczek w którym pokucharzysz. Taki w sam raz. Rozgrzej w nim olej kokosowy. Przesmaż na nim czosnek i imbir z pastą curry (ok 30 sekund/ mieszaj i nie spal tego!). Po czasie dorzuć szalotkę oraz batata, trzymaj na ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno dodaj pomidory z puszki i mleko kokosowe. Do całości wlej: 200 ml wody, sos sojowy, rybny, wrzuć liście kafiru. Zabełtaj w garze łyżką i gotuj kwadrans na małej mocy palnika pod przykryciem.
3. Gdy pachnie już tak dobrze, że w zasadzie masz już ochotę wszystko zjeść z rondla, to po piętnastu minutach, dorzuć krewetki i kurkumę. Całość dopraw sosem Hula X Dziki Bill. Sugerujemy 3 łyżeczki, ale jak lubisz więcej to skosztuj i (gdy Ci mało) nie żałuj sobie! Dolej nawet 5! Pamiętaj też, jeśli planujesz potrawą kogoś poczęstować – żeby nie pakować oblizanej przez siebie łyżki z powrotem do curry ;-D Zasada nie obowiązuje, gdy dwie porcje przyrządzasz dla siebie. Wtedy możesz. Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem (żeby spotęgować i zatrzymać w środku aromat) kolejne 5 min.
4. W międzyczasie, żeby kulinarna przygoda była pełna i spójna – na patelni rozgrzej szklankę oleju. Z placków tortilli wykrój metalowym ringiem kółka i smaż je z obu stron na złoty kolor (mają w tym oleju pływać jak frytki). Tak przygotowane, odsącz na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
5. Curry serwuj z tortillą, udekorowane listkami kolendry. Sugerujemy inspirować się zdjęciem. Wtedy zachwycisz swoich gości nie tylko smakiem, ale też formą podania. Smacznego!