Dziki Bill Logo

Wrapy z falafelem

4 os.
trudne
30 min.

Składniki:

4 łyżki sosu Dziki Bill Jalapeno
4 placki tortilli
500 ml oleju rzepakowego
200 g suchej ciecierzycy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1⁄3 łyżeczki imbiru
1 żółty pomidor
1 czerwona cebula
4 garście roszponki
1⁄2 pęczka natki pietruszki
1⁄4 pęczka mięty
1⁄2 łyżeczki kuminu
1⁄2 łyżeczki pieprzu
1⁄3 łyżeczki cynamonu
1⁄3 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Zdobądź wszystkie składniki. Pobuszuj w markecie lub zamów online. Kompletna lista pozwoli Ci sprawniej Hulać w kuchni. Przyda się też deska do krojenia i ostry jak nasze sosy nóż. Do dzieła.

1. Ciecierzycę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie odcedź namoczone strączki i przełóż do naczynia blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz natkę pietruszki. Zmiksuj dokładnie składniki. Masę przełóż do miski i dopraw pieprzem, kuminem, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem.

2. Na patelni rozgrzej olej. Formuj kulki, spłaszcz je dłonią i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone falafele układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

3. Tortille podpraż na suchej patelni na złoty kolor. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a pomidora w półplasterki. Na każdy placek tortilli rozłóż równe porcje falafela oraz zielonych dodatków. Przed złożenie polej sosem Dziki Bill Jalapeno.

Dziki Bill życzy smacznego!

Sos użyty w przepisie:

DzikiBill © All Rights Reserved. Made by Creosite.pl
Właścicielem strony jest firma Dziki Bill s.c. Ryszard Sierotnik, William Shaw z siedzibą w 41-500 Chorzów, ul. Rynek 11, zamowienia@dzikibill.pl