1. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszane z cukrem i cynamonem owoce przełóż do miski.
2. Wyrób ciasto. Zimne masło i smalec posiekaj na stolnicy. Dodaj sypkie składniki oraz żółtka i zagnieć masę. Całość podziel na dwie części, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 20 minut.
3. Po tym czasie rozwałkuj pierwszą część ciasta. Kolejno wylep nim formę do tarty o średnicy 20 cm. Tak przygotowane nakłuj widelcem, a następnie wyłóż na nie przygotowane wcześniej jabłka. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nim wierzch foremki.
4. Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 45 minut. Gotowy wypiek wystudź.
5. Szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem, z gałką lodów, listkami mięty i sosem Dziki Bill Leviathan. Dla delikatniejszych podniebień rekomendujemy 1 łyżeczkę sosu na porcję. Dla amatorów mocniejszych wrażeń smakowych polecamy łyżkę stołową.