Szarlotka

Szarlotka

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania + czas pieczenia

ciasto:

200 g zimnego masła
1 łyżka smalcu
3 żółtka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru

nadzienie:

1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru trzcinowego

do podania:

sos Dziki Bill Leviathan
lody śmietankowe
cukier puder
listki mięty

1. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszane z cukrem i cynamonem owoce przełóż do miski.

2. Wyrób ciasto. Zimne masło i smalec posiekaj na stolnicy. Dodaj sypkie składniki oraz żółtka i zagnieć masę. Całość podziel na dwie części, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 20 minut.

3. Po tym czasie rozwałkuj pierwszą część ciasta. Kolejno wylep nim formę do tarty o średnicy 20 cm. Tak przygotowane nakłuj widelcem, a następnie wyłóż na nie przygotowane wcześniej jabłka. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nim wierzch foremki.

4. Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 45 minut. Gotowy wypiek wystudź.

5. Szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem, z gałką lodów, listkami mięty i sosem Dziki Bill Leviathan. Dla delikatniejszych podniebień rekomendujemy 1 łyżeczkę sosu na porcję. Dla amatorów mocniejszych wrażeń smakowych polecamy łyżkę stołową.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!