Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

– 4 łyżki lub łyżeczki sosu Dziki Bill Leviathan / 6 na 10 w skali ostrości.
– cztery jabłka
– dwie pomarańcze
– limonka
– dwie garście orzechów nerkowca
– dwie garście orzechów pekan
– trzy garście suszonej żurawiny
– cztery laski kory cynamonu
– dwie łyżki cukru

Deser na ostro? Można? Dzikim Billem doprawić można wszystko, no prawie wszystko! Na niektóre rzeczy po prostu szkoda marnować sosu! Tymczasem, pozostając w tematyce osadzonej w kulinarnych
realiach….
1. Jabłka umyj, osusz i za pomocą specjalnej łyżki wydrąż gniazda nasienne z każdego owocu. A jeżeli nie masz dedykowanego „magicznego” przyrządu (nie martw się, dotyczy to pewnie 99% społeczeństwa).? Skorzystaj z internetowych patentów i np. strzykawki. Pozbawione wnętrzności owoce jabłoni przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. W międzyczasie zetrzyj skórkę z porządnie umytych pomarańczy i limonki. Z cytrusów wyciśnij również sok.

3. Do odpowiedniego gabarytem rondla wsyp: orzechy i żurawinę, składniki z punktu 2, oraz cukier i korę cynamonu. Garczek postaw na małym ogniu i gotuj przez 15 minut. Zamieszaj i delektuj się aromatyczną parą. Niech zapach wypełni kuchnię. Po czasie z zawartości naczynia usuń laski cynamonu (zachowaj je przebiegle do dekoracji, żeby zaimponować gościom).

4. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Jabłka napełnij połową farszu (z punktu 3), druga część przyda się bezpośrednio do serwowania, potęgując efekt wizualny. Piecz owoce przez 15 minut.

5. Na talerze wyłóż pozostałą część nadzienia. Nie podjadaj w trakcie, bo ma wystarczyć i jest wyliczone na 4 porcje. Ułóż upieczone jabłka zgodnie z naszą zdjęciową inspiracją. Każdy owoc polej sosem Dziki Bill Leviathan. Uważaj, bo nazywają go najostrzejszym wśród słodkich i najsłodszym wśród ostrych!
Desery udekoruj laskami cynamonu. Rekomendujemy opalenie aromatycznej kory

ŻYCZYMY SMACZNEGO!