Hummus z bobem i cieciorką

Hummus z bobem i cieciorką

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

4 łyżki sosu Dziki Bill Jalapeno
3 łyżki oliwy
60 ml zimnej wody
100 g tahini
200 g bobu świeżego lub mrożonego
200 g cieciorki z zalewy
2 ząbki czosnku
1⁄3 zielonej papryczki chili
3-4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
4 gałązki kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

1. Przyrządzenie bobu, uzależnione jest od pory roku. W obydwu jednak przypadkach do zawartości rondla dodaj: łyżeczkę cukru oraz 1⁄2 łyżeczki soli. Poza sezonem (gdy masz mrożony) czas gotowania znajdziesz na opakowaniu. Świeży opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą tak, aby dwukrotnie go przykrywała. Trzymaj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15-20 minut. Tak przygotowane strączki
wystudź i obierz ze skórki (kilka nasion zachowaj do dekoracji).

2. Cieciorkę odcedź i przełóż do miski (odłóż parę ziarenek do przyozdobienia pasty). Kolejno dodaj: bób, tahini i zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie wsyp kumin i 1⁄2 łyżeczki soli. Wlej sok z cytryny, zimną wodę oraz 2 łyżki oliwy. Dopraw do smaku sosem Dziki Bill Jalapeno. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładką masę.

3. Inspirującą formę podania znajdziesz na zdjęciu poglądowym. Hummus przełóż do miski. Tak przygotowany udekoruj: ziarenkami cieciorki i bobu, listkami kolendry. Całość posyp skórką cytryny oraz posiekaną drobną zieloną papryczkę chili. Wierzch pasty polej łyżką oliwy.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!